torsdag 15 september 2011

Arbetsmarknaden för läkare under lågkonjunktur

Under nittiotalskrisen steg arbetslösheten bland läkare till runt tre procent. Efter 1994 har arbetslösheten sjunkit till att idag asymptotiskt närma sig noll. Efter krisåren steg landstingens skatteunderlag och så även budgetutrymme. Därtill har även landstingets monopson reducerats och marknaden har öppnats för privata arbetsgivare, även om dessas verksamhetsomfång är tätt knutet till landstingets budget, samtidigt som produktivitetsökningar i form av processförbättringar och tekniska samt medicinska landvinningar givit oss mer vård per krona.

Det närmsta årtiondet kan vi räkna med stora pensionsavgångar inom läkarkåren och en åldrande befolkning som kommer att kräva större vårdresurser. Våra universitet producerar inte nyexaminerade läkare i tillräcklig takt för att matcha pensioneringar, samtidigt som befolkiningsmängden ökar.

Detta ger vid handen att läkare befinner sig på en trygg arbetsmarknad. Även om det på marknaden förekommer en del tveksamma anställningsformer i form av vikariat och en varierande tillgång på både AT och ST, så är det få läkare som är ofrivilligt utan arbete och förvärvsinkomst.

Det sägs ibland att vårdsektorn är konjunkturokänslig, men vad händer om en djup långkonjunktur drabbar landet, med massarbetslöshet och minskat skatteunderlag som följd? Hur kommer människors behov av vård harmoniera med en minskad gemensam pengapåse? Vad händer om vi får en långvarig ekonomisk kontraktion i vårt tillväxtberoende samhälle? Scenariot är inte helt gripet ur luften om man betänker faktorer som sinande tillgång på billig energi, skuldkriser på nationell nivå i utvecklade länder, hotet mot klimatet, global mat- och vattenbrist, demokratirevolutioner med risk för eskalerande väpnade konflikter, långsiktigt ekonomiskt ohållbara välfärdssystem, med mera. Kommer vårdsektorn prioriteras när pengarna är slut, och inga mer finns att låna?

Kanske är en anställning ganska sekundärt om ovanstående punkter spelar ut i någon slags delikat samklang. Om skiten träffar fläkten står man hur som helst med en uppsättning färdigheter som garanterat kommer att efterfrågas oavsett hur ekonomin ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar