tisdag 20 september 2011

Hur rörben blir till

Mesenkymala celler samlas och tillväxer på platsen för det framtida benet. Genom påverkan av tillväxtfaktorer uttrycker cellerna först kollagen typ II, för att sedan differentiera till kondroblaster, som i sin tur producerar broskmatrix. Detta resulterar sedemera i en modell av det framtida benet, bestående av hyalint brosk. Modellen tillväxer på både bredden och på längden. Längdtillväxten sker genom att gamla kondrocyter delar sig och bildar ny matrix (interstitiell tillväxt), och tillväxten på bredden är resultatet av den matrix som bildas av nya kondrocyter som differentierar från det kondrogena lagret av broskets omgivande perikondrium (apositionell tillväxt).

Första tecknet på benbildning är uppkomsten av en benkrage runt broskmodellen. Mitt på broskmodellen, runt diafysen, ger perikondriet inte längre upphov till kondrocyter, utan istället osteoblaster. Därför byter också bindvävslagret som omger brosket namn från perikondrium till periosteum, för att bättre avspegla dess nya roll och funktion. Det ben som de nya osteoblasterna skapar kallas intramembranöst ben och sättet på vilket det bildas kallas direkt benbildning.

Kondrocyter i brosket börjar nu tillväxa i storlek, och utsöndrar inte längre kollagen utan istället alkaliskt fosfatas vilket leder till kalcifiering av brosket, vilket inte skall förväxlas med biomineralisering vid benbildning. Kalcifieringen leder i sin tur till att syre och näring inte längre kan diffundera in i den avasculära broskvävnaden. Kondrocyterna dör, och matrix börjar brytas ned. Håligheter som uppstår på grund av detta ger en möjlighet för nya blodkärl att växa in.

Mesenkymala stamceller från periosteum migrerar in i håligheten via växande blodkärl, och differentierar till osteoprogenitorceller. Hemopoietiska stamceller får också tillgång till benmärgshålan via kärlen, vilket kommer ge upphov till märgvävnaden, inklusive alla blodlinjer.

När osteoprogenitorcellerna kommer i kontakt med det kalcifierade brosket blir de osteoblaster och börjar producera extracellulär matrix; osteoid. Osteoiden genomgår biomineralisering varvid ben uppstår. Osteoblaster som helt omges av ben kallas osteocyter. Kalcifierat brosk innehåller inga celler. Det första stället i ett rörben där detta sker kallas för primärt benbildningscenter, och processen kallas endokondral benbildning.

Ovanstående är en beskrivning av det första stadiet i endokondral benbildning, en process som sker i fostret, och påbörjas runt tolfte graviditetsveckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar