måndag 9 april 2012

Den riktiga anledningen till att manliga p-piller inte finns

Det sägs att manliga p-piller ligger 5-7 år bort, och kommer alltid att göra det.


Detta är inom vissa kretsar ett bekymmer av gargantuanska proportioner. Det byggs en föreställning om att p-piller för kvinnor är en del av en patriarkal könsmaktsordning, och att osynliga strukturer i samhället förtrycker kvinnor genom att proppa dem fulla med piller. I själva verket är det så långt från sanningen man kan komma.

En kvinna har genom sitt biologiska arv en evolutionärt kontrollerad mekanism som styr hennes geners fortlevnad. Hon väljer partner med omsorg för att se till att maximera avkommans möjlighet till överlevnad till könsmogen ålder, för att den i sin tur skall kunna genomgå fortplantning. Då naturen har begåvat henne med en livmoder som är upptagen i nio månader vid varje befruktningstillfälle, som i normalfallet leder till en individ till nästa generation, så vill hon förvissa sig om att befruktningen sker både med rätt partner och vid rätt tillfälle. Hon kan i gengäld vara helt övertygad om att det foster som växer i hennes livmoder bär hennes egna gener.

Mannen är däremot artens happy-go-lucky, han gör lite som han vill med sin säd, och kan oaktat sociala konventioner sprida den till så många kvinnor som låter honom. Rent biologiskt behöver han inte i nio månader axla ansvaret som en befruktning innebär, men han kan å andra sidan aldrig vara säker på att ett foster bär hans gener. Den sociala konstruktionen som är tänkt att balansera detta biologiska övertag för kvinnan är äktenskapet, där parterna lovar varandra tillit och förtroende. Den part som haft mest att vinna på detta är mannen då det äktenskapliga bandet skulle stå som garant för monogamin. Med modern DNA-teknik och juridik kan mannen ändå tvingas till ansvar för sin avkomma.

Kvinnliga p-piller sätter makten över konceptionen i kvinnans händer. Hon kan genom sitt agerande kontrollera tidpunkten och partnern vid befruktning, utan att behöva avstå sexuellt umgänge. Kvinnans antikonceptionsmedel är inte heller nödvändigtvis synligt. Med piller kan hon dölja det faktum att hon inte har för avsikt att låta det sexuella umgänget resultera i artens fortlevnad.


Den antikonceptionsprodukt som mannen har att tillgå är kondomen. Användandet låter sig inte döljas; båda parter kan göra en riskbedömning både med avseende på befruktning och infektionssjukdomar. Om marknaden skulle erbjuda manliga p-piller sätts maktbalansen ur spel. Mannen kan vilseleda kvinnan åt båda hållen; att han står under antikonception eller att han inte gör det. Då tvingas kvinnan att göra en helt annan riskbedömning, en kalkyl som inte alls står i paritet till den som föreligger vid kondomanvändande. Rimligen borde detta leda till att en rationell kvinna med ogrumlat sinne hellre väljer att avstå den tillfälliga sexuella relationen. Studier har dock visat att människor ändå väljer att ingå sexuella relationer trots avsaknad av både preventivmedel och infektionsskydd. Infektionsskyddets frånvaro innebär rimligen ingen förskjutning i maktbalans, men befruktningsrisken försätter kvinnan i en svagare position. Med manliga p-piller på marknaden riskerar denna obalans att permanentas.

Kvinnor och män skall vara glada att p-piller för män inte finns på marknaden. Avsaknaden innebär att maktförhållandet mellan tillfälliga sexuella partner hålls balanserad. En rationell lösning som tillåter människor att vara fria och känslostyrda i sina sexualliv, utan att behöva göra sannolikhetskalkyler och riskanalyser i stundens ingivelse och sedan ängsla sig för oönskad graviditet i en situation präglad av brist på tillit.

8 kommentarer:

  1. Mycket intressanta slutsatser och det ligger nog mycket i vad du säger. Maktbalans är viktigt för fortplantning och kommer nog fortsätta sätta spelregler och käppar i hjulet för tillverkare av manliga p-piller.

    SvaraRadera
  2. Det finns så fruktansvärt många flickor/kvinnor som väljer ut sin partner utan hans vetskap och sedan har makten att bestämma om ett barn ska komma till,dom struntar totalt i om pojkar/män inte vill ha barn med henne.Detta måste få ett slut så fram med p piller till ALLA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självfallet måste även män ha makten över sin sexualitet, det är som sagt en balansgång. Båda parter måste kunna kontrollera sin egen fortplantningsförmåga negativt, alltså kunna förvissa sig om att det sexuella umgänget så långt det är möjligt och önskvärt inte kommer att leda till befruktning.

      Min poäng är att manliga preventivmedel gör inte kvinnliga dito obsoleta. Vi kan således konstatera att kvinnliga p-piller inte är en del i en påhittad patriarkal könsmaktsordning, och eftersom det inte finns någon preventivmetod som är säker vare sig med avseende på befruktning eller sexuellt överförbara sjukdomar tjänar det båda partner gott att fortsätta ta ansvar för sin egen kropp och sina egna handlingar.

      Radera
  3. Den riktiga anledningen till att manliga p-piller inte släpps beror på testosteron. Läkemedelsbolagen vet vilka positiva effekter testosteron har på män, områden som idag är mycket lönsamma där man använder andra mediciner. Den extra dos testosteron som följer med i manliga p-piller riskerar att synliggöra detta faktum.

    Finns många som har relationer där kvinnan inte vill eller har svårt att använda sig av de preventivmedel som står till buds men där mannen kan tänka sig att använda skydd, men han får inte utan de får fortsätta med gummi vilket inte är speciellt kul

    SvaraRadera
  4. Jag är ledsen men detta var så fruktansvärt mycket skitsnack. Mer än hälften av allt som stod i detta inlägg präklas av uråldriga tankar.

    Manliga p-piller behövs inte bara för de one-night-stands som författaren verkar tro. Det finns seriösa förhållanden där båda parter är lika involverade vid en eventuell graviditet.

    Avsaknaden av manliga p-piller skulle jag inte heller kalla något som gör människor fria. Frihet blir det då man som individ eller som par kan välja själva vilka preventivmedel man vill använda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att vårt biologiska arv skulle begränsas till att omfatta one-night-stands är en föreställning som får stå för dig.

      Vårt samhälle byggs upp av en väv av sociala konstruktioner ovanpå en bädd av biologi. Tvåsamhet mellan man och kvinna som under många år varit den grundläggande samhällsbyggande konstruktionen som skulle stå som garant för samhällets tillväxt och fortlevnad är idag inte längre den allenarådande varianten. Dock är det fortfarande den biologiska förutsättningen för fortplantning. Jag är övertygad om att i de många monogama relationer mellan man och kvinna, särskilt i den utvecklade delen av världen där man tillåter sig den lyxen, är beslutet om graviditet en fråga som engagerar båda parter. Därvidlag är vi således överens.

      Det hindrar inte att det förekommer relationer där tilliten mellan parterna inte är fullständig, och där bidrar p-piller för kvinnor till att stärka tilliten mellan man och kvinna, och p-piller för män skulle minska densamma, på ovan nämnda grunder.

      Frihet främjas av information och jämställdhet. P-piller för män skulle på ett negativt sätt förskjuta balansen, oavsett de båda parternas utgångspunkt.

      Därmed inte sagt att jag inte vill se produkten tillgänglig. Jag är sannerligen för individens fria val. Jag är dock inte övertygad om att produkten är den frälsning en del verkar hålla den för.

      Radera
  5. Garguantiska? Har pojken i sitt övermod glömt bort hur man stavar?
    "Artikeln" är genomgripande nedklottrad med godtyckliga och mindre intellektuella antaganden som får dig att framstå som ett ärkemongo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din uppmärksamhet; det var ju försmädligt att ett stavfel lyckats smyga sig in i texten. Det är ju därtill trevligt att "artikeln" berör dig tillräckligt att du väljer att kommentera. Var det något i sak du hade invändningar mot?
      Dina förutfattade meningar om könstillhörighet låter vi passera.

      Radera